Είτε είσαι αρχάριος στο «άθλημα» που λέγεται online shopping, είτε νιώθεις έμπειρος και γνώστης του παιχνιδιού, μπορείς εύκολα να πέσεις σε παγίδες και να κάνεις λάθη. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να σε βοηθήσουμε. Αν θες έναν αναλυτικό οδηγό για το πώς πρέπει να κινείσαι γενικά κατά τις online αγορές σου, διάβασε αυτό. Αν θες να μάθεις ποια είναι 5 από τα πιο συνηθισμένα λάθη των e-καταναλωτών που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις, συνέχισε την ανάγνωση.
-
Μην αγοράζεις από sites & σελίδες που δεν έχεις ελέγξει
Το νούμερο 1 λάθος που κάνουν πολλοί καταναλωτές είναι να εμπιστευτούν καταστήματα που δεν είναι ασφαλή. Οι περιπτώσεις αυτές αυξάνονται ραγδαία λόγω και των social media (ειδικά το Instagram) στα οποία «ξεφυτρώνουν» συνεχώς σελίδες προϊόντων αγνώστου «προελεύσεως». Οι αγορές αυτές συχνά φέρουν μεγάλο ρίσκο.
Γι’ αυτό είναι καλύτερο να προτιμάς καταστήματα που γνωρίζεις ή που έχουν μια αξιόπιστη εικόνα στο διαδίκτυο (ολοκληρωμένο προφίλ, πληροφορίες, έδρα, τρόπους επικοινωνίας κ.ο.κ.). Στοιχείο «κλειδί» εδώ είναι και οι αξιολογήσεις. Έλεγξε πάντα τις αξιολογήσεις άλλων καταναλωτών για ένα κατάστημα που σκοπεύεις να προτιμήσεις. Θα μάθεις πολλά για την αξιοπιστία του και τις σχέσεις με τους πελάτες του.
-
Μην παρασύρεσαι από χαμηλές τιμές
Η τιμή πάντα είναι ένας δελεαστικός παράγοντας για μια αγορά – ίσως και ο πιο δελεαστικός. Γι’ αυτό αποτελεί και το καλύτερο «δόλωμα». Μην εμπιστεύεσαι ιστοσελίδες που παρουσιάζουν υπερβολικά χαμηλές τιμές σε προϊόντα που είναι ομολογουμένως ακριβά.
Τι εννοούμε: Προϊόντα όπως τα κινητά, πωλούνται σε σταθερές τιμές που ισχύουν για όλους τους εμπόρους. Μπορείς ενδεχομένως να βρεις μικρές διαφορές από κατάστημα σε κατάστημα, αλλά όχι μια έκπτωση τύπου -40%. Το ίδιο ισχύει και με branded προϊόντα, συνήθως πολυτελείας, και καινούρια προϊόντα γενικότερα. Οι «τρομερές» εκπτώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μάλλον ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Είτε πρόκειται για απάτη είτε όχι, καλό είναι να μην παρασυρθείς. Έλεγξε πάντα τις τιμές σε παραπάνω από ένα κατάστημα και κάνε την αγορά σου από αυτό που εμπιστεύεσαι περισσότερο.
-
Μην αποθηκεύεις παντού τα στοιχεία της κάρτας σου
Σίγουρα βαριέσαι να πληκτρολογείς ξανά και ξανά τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής σου κάρτας κάθε φορά που ψωνίζεις. Είναι πολύ πιο εύκολο να τα αποθηκεύσεις και να τα έχεις έτοιμα για την επόμενη φορά. Σωστά; Χμ. Για λόγους ασφαλείας και πάλι, θα σου λέγαμε ότι, ναι, βολεύει αλλά, όχι, μην το κάνεις – τουλάχιστον όχι παντού.
Εάν ψωνίζεις συχνά από κάποιο έμπιστο σε σένα e-shop ίσως είναι καλή ιδέα. Το να αφήνεις ωστόσο τα στοιχεία σου σε καταστήματα με τα οποία δεν έχεις συνδιαλλαγεί ξανά και ίσως ούτε πρόκειται να το κάνεις δεύτερη φορά, όχι. Προσοχή, δεν κινδυνεύεις από το κατάστημα. Η πλειοψηφία αυτών τουλάχιστον, δεν θα έμπαινε ποτέ στη διαδικασία να εκμεταλλευτεί τέτοια δεδομένα. Κινδυνεύεις ωστόσο από επιτήδειους που μπορούν να «χακάρουν» το λογαριασμό σου σε ένα e-shop και να κάνουν αγορές με την κάρτα σου. Πριν σε τρομάξουμε, να τονίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Ωστόσο τέτοια περιστατικά συμβαίνουν και καλό είναι να τα γνωρίζεις πριν αποθηκεύσεις τόσο σημαντικά προσωπικά στοιχεία.
-
Έλεγξε τρόπο αποστολής και πολιτική επιστροφών
Βρήκες το τέλειο προϊόν, εμπιστεύεσαι το κατάστημα και είσαι έτοιμος για την αγορά σου. Όχι ακόμα! Μην ξεχνάς να ελέγξεις το πώς και πότε θα σου αποσταλεί το προϊόν και τι θα πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που θες να το επιστρέψεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα προϊόν δεν είναι άμεσα διαθέσιμο και μπορεί να αποσταλεί ακόμα και σε 30 ημέρες! Διάβασε όλες τις λεπτομέρειες.
Επίσης μπορεί να χρειάζεται να επιλέξεις εταιρεία κούριερ. Μην το κάνεις στην τύχη. Ζύγισε τις επιλογές σου και δες τι σε συμφέρει. Πριν επιλέξεις, διάβασε και την πολιτική επιστροφών. Έχει σημασία να δεις τι ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις, τι χρονικό διάστημα έχεις στη διάθεσή σου και κυρίως ΠΩΣ μπορείς να κάνεις την επιστροφή. Θα χρειαστεί να πας στο κατάστημα ή στην εταιρεία κούριερ; Θα έρθει κάποιος κούριερ να παραλάβει το προϊόν στο σπίτι σου; Πίστεψέ μας, δεν θες να ψάχνεις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, τελευταία στιγμή.
-
Διάβασε τα ψιλά γράμματα & πρόσεξε σε τι συμφωνείς
Συχνά ολοκληρώνοντας μια αγορά μπορεί να πατήσουμε μηχανικά 2-3 «ναι» σε pop-up windows που θα εμφανιστούν ή να συμφωνήσουμε σε υποχρεωτικούς όρους χωρίς να το σκεφτούμε δεύτερη φορά. Ok, δεν θα σου πούμε να διαβάσεις σελίδες με όρους & προϋποθέσεις αλλά πρόσεξε τι «παραχωρείς».
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγήν (και ένα λάθος που έχουμε κάνει όλοι) είναι αυτό της δωρεάν δοκιμαστικής περιόδου. Πολλές εταιρείες προσφέρουν το προϊόν τους (συνήθως κάποια υπηρεσία) δωρεάν για ένα διάστημα (πχ. 7 ημερών). Είναι όμως πραγματικά δωρεάν; Για να κάνεις την εγγραφή ζητούν τα στοιχεία της κάρτας σου και υπόσχονται ότι δεν θα χρεωθείς μετά το διάστημα αυτό, παραμόνο αν το επιλέξεις. Εκεί έρχεται το πρόβλημα. Εσύ δεν θες να συνεχίσεις, όμως η διαδικασία απεγγραφής μπορεί να είναι τόσο (σκόπιμα) δύσκολη ώστε να σε ωθήσει έμμεσα να συνεχίσεις τη συνδρομή. Εννοείται ότι πάντα υπάρχει διέξοδος και κανείς δεν μπορεί να σε χρεώσει χωρίς τη θέλησή σου. Το συμπέρασμα ωστόσο από τέτοιες περιπτώσεις έιναι ότι πρέπει να διαβάζεις όλες τις λεπτομέρειες ώστε να αποφύγεις να βρεθείς μπλεγμένος/μπλεγμένη.