Μπορεί η πρώτη εταιρεία κούριερ να δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ το 1907, πέρασαν όμως αρκετές δεκαετίες μέχρι ο κλάδος να πάρει μορφή και να αρχίσει να μοιάζει σε αυτό που ξέρουμε σήμερα. Πλέον, αποτελεί μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων αλλά – το κυριότερο – ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.
Όλοι χρησιμοποιούμε κατά καιρούς υπηρεσίες αυτού του είδους και όλοι έχουμε βρεθεί τόσο στη θέση του παραλήπτη όσο και του αποστολέα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, ίσως πολλές φορές.
Γι’αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και τους κανόνες που διέπουν τον καθένα από αυτούς τους «ρόλους». «Κανόνες;» μπορεί να αναρωτηθείς. «Βεβαίως», θα σου πούμε.
Μην ξεχνάς, ότι πέρα από απαιτήσεις, ο καθένας από εμάς έχει και υποχρεώσεις σε μια τέτοια σχέση – συνεργασία, τις οποίες οφείλει και τηρεί.
Σήμερα λοιπόν, θα δούμε ποια είναι αυτά τα «πρέπει» και τα «μη» για κάθε αποστολέα – είτε είναι ιδιώτης είτε επιχείρηση.
Πρέπει:
– Να φροντίζεις να επιβεβαιώνεις ότι η εταιρεία μπορεί να παραδώσει το προϊόν το οποίο επιθυμείς να στείλεις.
Κάθε εταιρεία έχει τους δικούς της περιορισμούς σε όγκους, είδη προϊόντων αλλά και σε γεωγραφικό επίπεδο. Αν δεν είσαι σίγουρος ότι μπορεί να το διαχειριστεί, καλύτερα επικοινώνησε με έναν εκπρόσωπό της, για να το επιβεβαιώσεις.
– Να ελέγχεις τα στοιχεία της κάθε αποστολής.
Πριν στείλεις ένα δέμα, φρόντισε να τσεκάρεις (όχι μόνο μία φορά) τα στοιχεία παράδοσης. Αυτό θα βοηθήσει την εταιρεία κούριερ να παραδώσει το πακέτο με επιτυχία και να μη χάσει χρόνο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά σε υπηρεσίες On Demand και Same Day Delivery όπως η Stoferno.gr, οι οποίες δεσμεύονται για τους χρόνους τους.
– Να παρέχεις την κατάλληλη συσκευασία.
Η επιτυχημένη παράδοση είναι δουλειά της εταιρείας κούριερ, η ασφάλεια όμως του πακέτου εξαρτάται και από τις δύο πλευρές. Πέρα από τη μεταφορά, τεράστιο ρόλο παίζει και η συσκευασία, για την οποία συνήθως είναι υπεύθυνος ο αποστολέας. Αν ένα αντικείμενο είναι εύθραυστο, ο αποστολέας είναι αυτός που θα πρέπει να το προφυλάξει με την κατάλληλη συσκευασία, το ίδιο και αν απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες μεταφοράς. Επίσης είναι υπεύθυνος να ενημερώσει ο ίδιος την εταιρεία κούριερ για τους «όρους» αυτούς, προκειμένου να μην υπάρξουν ατυχήματα.
– Να έχεις υπομονή.
Οι εταιρείες κούριερ έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με προβλήματα που μπορούν να προκαλούν καθυστερήσεις με το πιο σημαντικό εξ αυτών να είναι τα (ακραία πολλές φορές) καιρικά φαινόμενα. Σε περιπτώσεις σαν αυτές, καλό είναι ο αποστολέας να έχει τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους διανομείς αλλά και την υπομονή να δεχθεί πιθανές αλλαγές στο πλάνο παραλαβής/παράδοσης του δέματός του.
Μη:
– Καταχωρείς παραγγελία τελευταία στιγμή.
Φυσικά μπορείς να το κάνεις αν δεν έχεις κάποια απαίτηση σχετικά με τον χρόνο παράδοσής της. Αν όμως επιθυμείς, για παράδειγμα, την αυθημερόν αποστολή, της, τότε θα πρέπει να φροντίσεις να την αναθέσεις στην εταιρεία κούριερ, όσο το δυνατό νωρίτερα. Κάτι το οποίο πρέπει να ξέρεις είναι ότι κάθε εταιρεία έχει συνήθως θέσει μια συγκεκριμένη ώρα μέχρι την οποία δέχεται παραγγελίες για αυθημερόν παράδοση. Φρόντισε να τη μάθεις και να τη σέβεσαι.
– Αγνοείς τους περιορισμούς σε υλικά και διαστάσεις.
Είπαμε και παραπάνω ότι πρέπει να ακολουθείς κατά γράμμα τις οδηγίες και τους περιορισμούς που θέτει η κάθε εταιρεία κούριερ. Αν σκέφτεσαι να τους παρακάμψεις στα «κρυφά», απλά σου λέμε να μην το κάνεις. Πρώτον ενδέχεται η παράδοση να μην πραγματοποιηθεί καν και να επιστραφεί. Δεύτερον, σε περίπτωση που γίνει μπορεί να υπάρξει ατύχημα ή/και κάποια ζημιά… και όχι μόνο στη δική σου αποστολή. Σκέψου με σύνεση και μην ξεχνάς, σίγουρα υπάρχει κάποια εταιρεία που μπορεί να σε εξυπηρετήσει.
– Αμελείς να κάνεις σωστό προγραμματισμό.
Αν θέλεις το πακέτο σου να φτάσει μια συγκεκριμένη ημέρα, θα πρέπει εσύ να ελέγξεις αρχικά, εάν αυτό είναι εφικτό. Αν η εταιρεία κάνει Next Day Delivery, αλλά η επόμενη ημέρα της αποστολής είναι αργία, είναι προφανές ότι η παράδοση δεν θα γίνει! Εκεί, η ευθύνη δεν θα είναι της εταιρείας. Θα είναι δική σου, γιατί δεν φρόντισες να στείλεις πιο έγκαιρα το πακέτο σου. Μην ξεχνάς, η επιτυχημένη παράδοση απαιτεί συντονισμό και ομαλή συνεργασία μεταξύ αποστολέα-παραλήπτη. Αν δεν γίνουν όλα τα βήματα σωστά, είναι πολύ πιο πιθανό να υπάρξουν προβλήματα.