Το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται συνεχώς κι ενώ όλοι ασχολούμαστε με αυτό και τις προεκτάσεις του, ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό.
Εκεί έξω, υπάρχει καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός νέων χρηστών, που αποφασίζει να κάνει την πρώτη του online αγορά. Μια ομάδα ανθρώπων που «βουτά» τώρα στον κόσμο του online shopping και ενδεχομένως χρειάζεται καθοδήγηση. Μην ξεχνάμε, ότι το διαδίκτυο κρύβει εκπλήξεις αλλά και κινδύνους, ανάλογα και τον βαθμό εξοικείωσης του καθενός.
Έχοντας πει αυτά, πιστεύουμε ότι θα ήταν χρήσιμο για λίγο να κάνουμε ένα βήμα «πίσω» και να επιστρέψουμε στα βασικά. Να θυμηθούμε όλα εκείνα τα tips που μπορούν να μας οδηγήσουν σε πιο έξυπνες και ασφαλείς αγορές.
Αν είσαι «προχωρημένος» χρήστης, μην εγκαταλείψεις αμέσως αυτό το άρθρο. Είμαστε σίγουροι ότι θα σου θυμήσουμε κάτι που ίσως έχεις αμελήσει.
Αν πάλι τώρα ξεκινάς τις αγορές σου, μην το σκεφτείς δεύτερη φορά. Η λίστα που ακολουθεί θα σε βγάλει (πολλές φορές) από τη δύσκολη θέση.
Πριν το Online Shopping
- Ακολούθησε τα brands που σου αρέσουν στα social media και εγγράψου στο newsletter τους
Εάν ξέρεις ποια brands σου αρέσουν και από που θέλεις να ψωνίσεις, ξεκίνα να τα ακολουθείς στα Social Media και εγγράψου στο newsletter τους. Έτσι, θα μαθαίνεις πρώτος/ η για νέα προϊόντα, προσφορές ή ακόμα και αποκλειστικές εκπτώσεις για εγγεγραμμένα μέλη.
Bonus: Πολλά e-shops δίνουν μια μικρή έκπτωση ως κίνητρο για την εγγραφή σε κάποιο κανάλι. Επομένως, μπορεί να κερδίσεις ακόμα και από εκεί, για την επόμενή σου αγορά.
-
Αφιέρωσε χρόνο να ψάξεις τα brands που δεν γνωρίζεις ώστε να δεις αν είναι αξιόπιστα. Διάβασε με προσοχή τις κριτικές.
Αν τώρα, δεν γνωρίζεις τα καταστήματα που θες να ψωνίσεις και πας ψάχνοντας, αφιέρωσε λίγο παραπάνω χρόνο στη διαδικασία. Διάβασε προσεκτικά τις πληροφορίες της ιστοσελίδας, έλεγξε ότι έχει παρουσία σε μεγάλες πλατφόρμες (πχ Facebook) και ότι τα προϊόντα που παρουσιάζει είναι αυθεντικά. Ένα γρήγορο Search των εικόνων στη Google θα δείξει για παράδειγμα αν οι φωτογραφίες του e-shop έχουν «κλαπεί» από άλλα μεγαλύτερα sites. Επίσης, μην αμελήσεις να διαβάσεις τις κριτικές. Δες τι έχουν να πουν άλλοι αγοραστές για την εξυπηρέτηση που έλαβαν και τα ίδια τα προϊόντα – είναι σημαντικό.
Κατά τη διάρκεια του Online Shopping
-
Βεβαιώσου ότι έχεις συνδεθεί από ασφαλές δίκτυο/ υπολογιστή.
Όταν πρόκειται για online shopping αλλά και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που περιλαμβάνει πληρωμή, καλό είναι να χρησιμοποιείς έναν ασφαλή υπολογιστή και να συνδέεσαι σε ένα ασφαλές δίκτυο. Εννοείται όχι δημόσιο. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, έλεγξε επίσης ότι η ιστοσελίδα από την οποία θα ψωνίσεις χρησιμοποιεί τις κατάλληλες τεχνολογίες προστασίας δεδομένων. Αυτό μπορείς να το καταλάβεις εύκολα, όταν βλέπεις το εικονίδιο του λουκέτου στο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης σου. Επίσης, φαίνεται από το αν το URL της ιστοσελίδας ξεκινά με «https».
-
Έλεγξε πάντα την ενότητα των εκπτώσεων/ Ψάξε για κουπόνια & εκπτώσεις
Περνώντας στο «μέτωπο» των τιμών, η συμβουλή μας είναι να τσεκάρεις πάντα την ενότητα των εκπτώσεων και να ελέγχεις αν υπάρχουν διαθέσιμα κουπόνια ή εκπτωτικοί κωδικοί. Πρώτον, στην ενότητα των εκπτώσεων μπορείς να βρεις προσφορές που θα σε εκπλήξουν. Δεύτερον, είναι σύνηθες σήμερα για πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα, να προσφέρουν εποχιακούς εκπτώτικους κωδικούς (πχ για την αρχή της σχολικής χρονιάς ή για του Αγίου Βαλεντίνου). Συνήθως οι κωδικοί αυτοί προβάλλονται με banner στο site ή και στο checkout, οπότε πάντα έχε το νου σου και επωφελήσου των προσφορών.
-
Έλεγξε τα μεταφορικά και την πολιτική επιστροφών.
Τα μεταφορικά αλλά κυρίως η πολιτική επιστροφών είναι δύο από τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξεις. Όσον αφορά τα μεταφορικά, δες πόσο κοστίζουν και αν υπάρχει κάποια επιλογή προκειμένου να τα αποφύγεις. Πολλά e-shops προσφέρουν δωρεάν μεταφορικά για ένα συγκεκριμένο ποσό αγορών και πάνω, για παράδειγμα. Σχετικά με την πολιτική επιστροφών, είναι πολύ σημαντικό να δεις, αν επιτρέπεται η επιστροφή προϊόντων (σε είδη όπως κοσμήματα – σκουλαρίκια δεν επιτρέπεται για παράδειγμα) ή αν γίνεται επιστροφή χρημάτων και με τι όρους. Όλα αυτά είναι σημαντικό να τα ελέγξεις πριν προχωρήσεις σε μια αγορά για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως όταν θα παραλάβεις κάτι που δεν θα σου κάνει/ σου αρέσει.
-
Μη στείλεις ποτέ προσωπικά στοιχεία (ειδικά στοιχεία πιστωτικών/ χρεωστικών καρτών) με email ή άλλο τρόπο.
Κανένα νόμιμο σάιτ ηλεκτρονικού εμπορίου δεν θα σου ζητήσει ποτέ να στείλεις με email δεδομένα που θεωρούνται προσωπικά, όπως τα στοιχεία της τραπεζικής σου κάρτας. Προσοχή: Η πληρωμή online μέσω πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας είναι κάτι διαφορετικό και σε καμία περίπτωση παράνομο ή επικίνδυνο.
Προτίμησε πάντα ιστοσελίδες που εμπιστεύεσαι και πλήρωσε άφοβα με την κάρτα σου, αλλά ποτέ μην αποκαλύπτεις απόρρητα στοιχεία.
Μετά το Shopping
-
Κράτα αποδείξεις των συναλλαγών σου.
Πάντα κράτα αποδείξεις (ψηφιακές) των συναλλαγών σου με το ηλεκτρονικό κατάστημα αλλά και την τράπεζα. Στο 99% των περιπτώσεων δεν θα σου φανούν χρήσιμες, αλλά σε περίπτωση κάποιου προβλήματος μπορεί να σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Υπενθυμίζουμε ότι η απόδειξη μπορεί να χρησιμεύσει σε αλλαγές προϊόντων, ή ακόμα και να λειτουργήσει ως εγγύηση για ορισμένες συσκευές, για παράδειγμα. Τέλος, μπορεί να φανεί ενδεχομένως χρήσιμη σε περίπτωση απάτης ή ατυχήματος (να χαθεί η παραγγελία ή το προϊόν στη διαδρομή).
-
Έλεγξε για προγράμματα loyalty
Αφού ψωνίσεις, δες τέλος αν μπορείς να συμμετάσχεις σε προγράμματα loyalty που προσφέρουν πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα για τους πιστούς πελάτες τους. Μέσω των προγραμμάτων αυτών μπορείς να κερδίσεις εκπτώσεις για τις επόμενες αγορές σου, αποκλειστικές προσφορές κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση θα βγεις κερδισμένος/η σε σχέση με κάποιον που δεν γνώριζε αυτό το tip!