Τη ραγδαία ανάπτυξη που σημείωσε ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου και τις συνήθειες του Έλληνα e-καταναλωτή κατά τη διάρκεια του 2021, καταγράφουν όλο και περισσότερες έρευνες που έρχονται στη δημοσιότητα.
Πρώτη η Plushost σε συνεργασία με τη Focus Bari προ μερικών εβδομάδων ανέλυσε την τάση αυτή, μιλώντας καταρχήν για επικράτηση του e-commerce στη ζωή του Έλληνα e-καταναλωτή.
Λίγο αργότερα, ήρθε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το ΣΕΛΠΕ, να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα αυτά και να αναλύσει περαιτέρω τις αγοραστικές συνήθειες του Έλληνα.
Πριν φτάσουμε όμως εκεί, ας δούμε για τι ανάπτυξη μιλάμε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν Plushost & Focus Bari, το Α΄ τρίμηνο του 2021, το 60% των καταναλωτών πραγματοποίησε online αγορές, με την αύξηση να αγγίζει το 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Κάτι αντίστοιχο διαπιστώνει και η έρευνα ELTRUN & ΣΕΛΠΕ, για το Β’ εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζει, τουλάχιστον 6 στους 10 χρήστες του διαδικτύου χαρακτηρίζονται πλέον online αγοραστές. Για τους χρήστες αυτούς, οι ηλεκτρονικές αγορές αντιπροσωπεύουν πλέον το 10% των συνολικών τους αγορών. Βέβαια, υπάρχουν και οι πιο «προχωρημένοι», με μερίδιο online αγορών, άνω του 20%. Αυτοί είναι σήμερα περίπου 1 στους 3 καταναλωτές.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ELTRUN & ΣΕΛΠΕ εκτιμούν, ότι σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 15000 που έχουν πλέον οργανωμένο κανάλι ψηφιακών πωλήσεων. Επίσης, αρκετά ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν πλέον σημαντικές online ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ.
Τι αγοράζουν οι Έλληνες;
Σύμφωνα με ELTRUN & ΣΕΛΠΕ, τα υψηλότερα ποσοστά αγορών καταγράφονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι τα εισιτήρια-ξενοδοχεία με 45% και η δεύτερη τα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά είδη με 34%. Ακολουθούν τα είδη ρουχισμού με 20%, τα παιχνίδια-είδη δώρων- κοσμήματα με 17%. Η λίστα ολοκληρώνεται με τα είδη προσωπικής περιποίησης με 13%, τα έπιπλα με 13%.
Plushost και Focus Bari απο την άλλη, αναφέρουν ότι ειδικά την περίοδο της καραντίνας, οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν ήταν εννέα. Αυτές είναι:
- Καλλυντικά / Αρώματα (+17%)
- Ρούχα & Υποδήματα (+12%)
- Εσώρουχα / Πιτζάμες (+12%)
- Παιχνίδια (+10%)
- Φάρμακα / Συμπληρώματα (+8%)
- Είδη Δώρων (+8%)
- Αθλητικός Εξοπλισμός (+8%)
- Βιβλία (+7%)
- Αθλητική Ένδυση / Υπόδηση (+6%).
Ποια κριτήρια έχουν σημασία;
Όσον αφορά τα κριτήρια των online αγορών, Plushost και Focus Bari βάζουν την τιμή στην πρώτη θέση. Σύμφωνα με την έρευνά τους, 1 στους 3 καταναλωτές επικαλούνται την τιμή ως τον κύριό τους λόγο για e-αγορά. Την ίδια ώρα, το 65% την αναφέρει στα top 5 σημαντικότερα κριτήρια. Ακολουθούν, τα δωρεάν μεταφορικά, η άμεση διαθεσιμότητα του προϊόντος & η ασφάλεια της πλατφόρμας του e-shop. Επίσης σημαντικά κριτήρια είναι οι αξιολογήσεις από τρίτους και ο χρόνος αποστολής του προϊόντος.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι και έρευνα της EY για το 2021, αναδεικνύει την τιμή ως τον πιο σημαντικό παράγοντα. Η έρευνα αυτή ωστόσο, θέτει και άλλες παραμέτρους οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από τον Έλληνα e-καταναλωτή. Μερικοί από αυτούς είναι, η ποιότητα εξυπηρέτησης, η προέλευση & η διαθεσιμότητα του προϊόντος και η βιωσιμότητα.
Πώς πληρώνουν οι Έλληνες;
Στο πλαίσιο της έρευνας των Plushost & Focus Bari, διερευνήθηκε το σύνολο των εναλλακτικών τρόπων πληρωμής. To βασικό συμπέρασμα είναι ότι η «Αντικαταβολή» παραμένει ο «βασιλιάς» για τον e-καταναλωτή. Τα ποσοστά “κυριαρχίας” της ήταν 63% πριν την πανδημία, 56% στην καραντίνα, 57% στο σύστημα click in shop και 59% σήμερα.
Παρόλ’ αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο της πανδημίας η πληρωμή με κάρτα εντάχθηκε στο «ρεπερτόριο» και καταναλωτών που έως τότε προτιμούσε την αντικαταβολή. Συνολικά η χρήση κάρτας ενισχύθηκε σημαντικά μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
Πόσο είναι διατεθειμένοι να περιμένουν;
Κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές θέλουν να αποφύγουν το κόστος των μεταφορικών. Έτσι, είτε συμπληρώνουν το ποσό της ελάχιστης παραγγελίας, είτε επιλέγουν καταστήματα που προσφέρουν δωρεάν μεταφορικά.
Σχετικά με την αναμονή μέχρι την παράδοση, οι άνδρες και οι μεγαλύτερες ηλικίες 55+ είναι πιο αυστηροί με τα e-shops ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων χρόνων. Το 75% θεωρούν ότι σε παραγγελίες μεγάλης αξίας, τα μεταφορικά πρέπει να είναι δωρεάν ανεξαρτήτως του όγκου/βάρους της παραγγελίας. Το 45% δεν θα επέλεγαν κατάστημα που δεν τηρεί τους χρόνους παράδοσης . Τέλος, 1 στους 3 θα προτιμούσαν να αγοράσουν ένα προϊόν από κατάστημα με δωρεάν μεταφορικά έστω και αν περιμένουν περισσότερες ημέρες για την παραλαβή.
Γιατί δεν επισκέπτονται ένα φυσικό κατάστημα;
Ο χρόνος, η άνεση και οι καλύτερες τιμές στα e-shops είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους 3 στους 4 Έλληνες αγοράζουν online αντί να πάνε σε ένα online κατάστημα.
Πάντως πολλοί από τους καταναλωτές επιθυμούν μια “σύνδεση” με το φυσικό εμπόριο, καθώς θέλουν να έχουν δυνατότητες όπως να:
- επιστρέφουν την online παραγγελία τους στο φυσικό κατάστημα
- μπορούν να ελέγχουν ηλεκτρονικά τη διαθεσιμότητα των φυσικών καταστημάτων
- εντοπίζουν ηλεκτρονικά την τοποθεσία των φυσικών καταστημάτων