Στα τέλη Νοεμβρίου, το Twitter αποκάλυψε μέσω ανάρτησης του ότι μπαίνει στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω του Live Shopping. Μίλησε τότε, για μια υπηρεσία που θα επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν αγορές εντός της εφαρμογής. Λίγες ημέρες αργότερα, η υπηρεσία τέθηκε και επίσημα σε λειτουργία, με την Walmart να κόβει την «κορδέλα». Ο κολοσσός του λιανεμπορίου πραγματοποίησε ένα 30λεπτο live στην πλατφόρμα. Στη διάρκεια αυτού, οι θεατές είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν να προϊόντα που παρουσιάζονταν αλλά και να συζητήσουν για αυτά.
Αυτή, δεν είναι η πρώτη φορά που η Walmart κάνει κάτι τέτοιο και το Twitter δεν είναι το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που παρέχει μια τέτοια υπηρεσία. Για την ακρίβεια… είναι το τελευταίο. Το TikTok ήταν το πρώτο από τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υιοθέτησε τη συγκεκριμένη τάση, στα τέλη του 2020. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2021, το Facebook άρχισε να πειραματίζεται σε κάτι αντίστοιχο. Σύναψε μάλιστα συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες μόδας και μακιγιάζ. Από εκεί και μετά, ήταν μονόδρομος να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες πλατφόρμες.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 το Instagram δοκίμασε τις δυνάμεις του στο «άθλημα», με την εκδήλωση «10 Days of Live Shopping». Αμέσως μετά, τη σκυτάλη πήρε το Pinterest και το YouTube. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, και οι δύο πλατφόρμες ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους σχετικά με το Live Commerce. Το Pinterest ανακοίνωσε το λανσάρισμα του Pinterest TV, που θα εστιάζει σε κατηγορίες όπως το φαγητό, η ομορφιά και άλλα. Το YouTube, από την άλλη, πραγματοποίησε μια σειρά αντίστοιχων εκπομπών την περίοδο των Χριστουγέννων. Η πλατφόρμα, δοκιμάζει βέβαια τη συγκεκριμένη υπηρεσία από τον Ιούλιο, σε συνεργασία με δημοφιλείς δημιουργούς περιεχομένου.
Αν φτάνοντας εδώ, αναρωτιέστε γιατί τα λέμε όλα αυτά, η απάντηση είναι απλή.
Γιατί αρχίζει και γίνεται ξεκάθαρο ότι το Live Shopping στα Social Media, θα είναι η επόμενη μεγάλη αλλαγή που θα δούμε στον κόσμο του εμπορίου. Αναφέρουμε συγκεκριμένα τα Social Media γιατί το Live Commerce ως έννοια, δεν συνδέεται αποκλειστικά με αυτά.
Η αρχή μιας νέας εποχής
Το κεφάλαιο Live Commerce άνοιξε για πρώτη φορά το 2016 στην Κίνα, από την Alibaba. Η εταιρεία συνέδεσε τότε για πρώτη φορά το livestreaming με το e-commerce. Επέτρεψε, έτσι, στους πελάτες της να δουν και να αγοράσουν νέα προϊόντα. Από τότε η συγκεκριμένη πρακτική καθιερώθηκε. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η McKinsey Digital, το 2020, σε καμπάνια που έτρεξε live η Alibaba για τη Singles’ Day, καταγράφηκαν πωλήσεις αξίας 7,5 δισ. δολαρίων, σε 30 λεπτά!
Φυσικά αυτό συνέβη, για πολλούς λόγους. Η Alibaba από μόνη της είναι μια τεράστια εταιρεία, με ένα επίσης τεράστιο κοινό στην Κίνα και όχι μόνο. Επίσης το κοινό στην Κίνα είναι πολύ πιο ανοιχτό σε νέες μεθόδους αγορών, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη την άνθισή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα του 2020, τα δύο τρίτα των Κινέζων καταναλωτών, δήλωσαν ότι ότι τον προηγούμενο χρόνο είχαν αγοράσει προϊόντα μέσω live shopping. Σύμφωνα με άλλη πηγή, τον Μάρτιο του 2020, το Live Commerce χρησιμοποιούνταν από 265 εκατομμύρια άτομα—σχεδόν το 30 τοις εκατό των Κινέζων χρηστών του Διαδικτύου.
Τι γίνεται στη Δύση;

Ακολουθώντας την πορεία της Κίνας, πολλά brands σταδιακά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και να εκμεταλλεύονται τη δύναμη του Live Commerce. Ένα από τα πρωτοπόρα brands στο χώρο ήταν η γερμανική εταιρεία ομορφιάς Douglas. Η εταιρεία, πραγματοποιεί αρκετά live shows μέσα στην εβδομάδα και έχει conversion rate που αγγίζει το 40%. Αντίστοιχη επιτυχία παρουσιάζει και η Tommy Hilfiger, η οποία σε ένα μόνο show ισχυρίζεται ότι προσέλκυσε κοινό 14 εκατομμυρίων θεατών και πούλησε 1.300 φούτερ σε 2 λεπτά. Την ίδια ώρα, και το κοινό σε όλον τον κόσμο αρχίζει να ενδιαφέρεται περισσότερο. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ενηλίκων εκτός Κίνας θα ήθελε να ανακαλύψει νέα προϊόντα μέσω μιας ζωντανής εκπομπής στην οποία θα συμμετείχε ένας influencer ή εκπρόσωπος του brand.
Ο ρόλος των Social Media
Αφού έχουμε όλα τα βασικά συστατικά – κοινό και brands που ενδιαφέρονται για το Live Commerce, γιατί αυτό δεν έχει «αγκαλιαστεί» μαζικά μέχρι σήμερα;
Για να απαντήσουμε, πρέπει να εξηγήσουμε τη δύναμη της πλατφόρμας. Η Alibaba, που ξεκίνησε πρώτη το εμπόριο κατά αυτόν τον τρόπο, το έκανε μέσω της δικής της πλατφόρμας, Taobao. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που τον Ιούνιο του 2019 (προ πανδημίας) είχε 755 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες! Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τη δύναμή της.
Η Alibaba είχε ήδη ένα τεράστιο – πιστό κοινό, συγκεντρωμένο στην πλατφόμα αυτή που εστιάζει στο online shopping. Ήταν πολύ πιο εύκολο, λοιπόν, γι’ αυτή να τους πείσει να αγοράσουν με αυτόν τον τρόπο – την ήξεραν, την επισκέπτονταν και πιθανότατα είχαν αγοράσει ξανά από αυτή.
Τη δύναμη αυτή έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν – στο πρότυπο της Alibaba – και άλλα brands αντίστοιχου βεληνεκούς. Το ίδιο έκανε για παράδειγμα και η Amazon το 2019. Η εταιρεία προσκάλεσε τα brands με τα οποία συνεργάζεται, να παρουσιάσουν ζωντανά τα προϊόντα τους στην εφαρμογή Amazon Live Creator. Το «πρόβλημα» που παρουσιάζεται εδώ, είναι ένα. Δεν έχουν όλα τα brands το κοινό της Alibaba και της Amazon ή, ακόμα κι αν έχουν ένα αρκετά μεγάλο κοινό, θέλουν ένα μεγαλύτερο.
Και αυτό σκοπεύουν να τους δώσουν τα Social Media.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή προοπτική, αξίζει να πούμε εδώ ότι σήμερα, το Facebook έχει 2,89 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Την ίδια ώρα, το Instagram και το TikTok ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες, ξεχωριστά. Αποτελούν έτσι, ίσως το ιδανικό σημείο επαφής ενός brand με το ευρύ κοινό. Και αυτό έχουν σκοπό να γίνουν. Ανακοινώνοντας όπως είδαμε στην αρχή, συντονισμένες πρωτοβουλίες, φιλοδοξούν να αλλάξουν την πορεία του e-commerce.
Αν αναρωτιέστε αν θα τα καταφέρουν, θα σας πούμε ότι οι πιθανότητες είναι μάλλον με το μέρος τους. Οι καταναλωτές αναζητούν όλο και μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία στις αγορές τους. Επίσης, τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τις λεγόμενες «αυθεντίες» – δηλαδή influencers και εκπροσώπους εταιρειών. Ήδη, το 75% των επιρροών των ενηλίκων της Gen Z προέρχονται από τα Social Media, το online περιεχόμενο και τους celebrities. Το ίδιο ισχύει και για το 65% των επιρροών των Millennials.
Άρα, είναι θέμα χρόνου, ειδικά για τους νεότερους καταναλωτές, να «αγκαλιάσουν» αυτόν τον τρόπο αγορών – ειδικά όταν γίνεται σε ένα περιβάλλον όπως τα Social Media, με το οποίο είναι ήδη τόσο εξοικειωμένοι. Θέμα χρόνου, είναι επίσης να υιοθετήσουν το trend και περισσότερα brands σε όλο τον κόσμο. Πέρα από την προβολή σε ένα μεγαλύτερο κοινό, μπορούν να βοηθηθούν και σε δύο επιμέρους τομείς.
Τα πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις
- Επιτάχυνση του ρυθμού μετατροπής των επισκεπτών σε πελάτες: Το Live Commerce είναι διασκεδαστικό και κρατά το κοινό καθηλωμένο για πολύ περισσότερο χρόνο. Εταιρείες αναφέρουν ότι το γεγονός αυτό συμβάλλει στην αύξηση του conversion rate έως και 10 φορές σε σχέση με το συμβατικό ηλεκτρονικό εμπόριο.
- Βελτίωση της εικόνας του brand και προσέλκυση νέου κοινού: Το Live Commerce αυξάνει την ελκυστικότητα μιας επωνυμίας και προσελκύει επιπλέον επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της. Μπορεί να ενισχύσει τη θέση της στις προτιμήσεις υφιστάμενων πελατών ή και να προσελκύσει νέους, ειδικά νέους ηλικιακά. Ορισμένες εταιρείες βλέπουν το μερίδιό τους στο νεότερο κοινό να αυξάνεται έως και 20%, μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου.
Με πληροφορίες από: McKinsey Digital, The New York Times