Courier, Technology & E-Commerce

Όσα πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις το δικό σου e-shop

Τετάδιο σημειώσεων μπροστά σε λάπτοπ

«Το να έχεις ιδέες είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να τις εφαρμόσεις» είχε πει κάποτε ο Guy Kawasaki, επιτυχημένος marketer, συγγραφέας και επιχειρηματίας της Silicon Valley. 

Η φράση του αυτή, αν και απλή, έχει επαναληφθεί μέχρι σήμερα αμέτρητες φορές στον κόσμο των επιχειρήσεων, γιατί αποτυπώνει μια μεγάλη αλήθεια: Η επιτυχημένη υλοποίηση μιας (επιχειρηματικής) ιδέας απαιτεί στοχοπροσήλωση, μελέτη και πολλή δουλειά. Απαιτεί επίσης μεγάλη προετοιμασία, κι αυτό είναι κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν πριν ξεκινήσουν μια τέτοια προσπάθεια.

Τι σημαίνει προετοιμασία;

Όταν μιλάμε γενικά για επιχειρήσεις, η προετοιμασία μπορεί να περιλαμβάνει την έρευνα αγοράς, την έρευνα του ανταγωνισμού, τη δημιουργία επιχειρηματικού πλάνου, την επιλογή επωνυμίας και πολλά ακόμα βήματα. Βήματα, τα οποία διαφοροποιούνται φυσικά, ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο ανήκει και το κοινό στο οποίο θέλει να απευθυνθεί κάθε επιχείρηση.

Τι σημαίνει προετοιμασία στο e-commerce;

Όταν μιλάμε συγκεκριμένα για το e-commerce, η προετοιμασία μπορεί να γίνει πολύ πιο εξειδικευμένη. Μπορεί, και πρέπει να στοχεύσει την ίδια τη φύση του κλάδου και να εστιάσει σε πελάτη, προϊόν και όλες τις διαδικασίες που μεσολαβούν, όπως η αποστολή και οι μεταφορές. Επειδή όμως όλα αυτά είναι αρκετά γενικά, παρακάτω συγκεντρώσαμε τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια στον τομέα. 

Οι 5 εντολές του e-commerce

Αν κι εσύ είσαι ένας από αυτούς, τότε έχε στο μυαλό σου ότι πρέπει να:

    1. Ξέρεις τι πουλάς.

      Το προϊόν σου είναι το Α και το Ω της επιχείρησής σου. Έχεις αποφασίσει ποιο θα είναι και αν υπάρχει ζήτηση για αυτό; Έχεις ελέγξει τι προσφέρει ο ανταγωνισμός στην ίδια κατηγορία; Είσαι σίγουρος για την ποιότητα που θα προσφέρεις στο e-shop σου; Αν προσφέρεις κάτι εντελώς καινούριο στην αγορά, έχεις κατοχυρώσει την ιδέα σου και τα δικαιώματα χρήσης της; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να έχεις απαντήσει πολύ πριν ξεκινήσεις την επιχείρησή σου. Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το πεδίο στο οποίο μπαίνεις σε «χωράει» και να πιστεύεις πραγματικά στη δυναμική και την αξία του προϊόντος σου.

    2. Ξέρεις τον πελάτη σου.

      Αν δεν γνωρίζεις το κοινό σου, δεν έχεις πολλές ελπίδες να επιβιώσεις στο ήδη «συνωστισμένο» περιβάλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μια από τις βασικές σου προτεραιότητες, λοιπόν, πρέπει να είναι αυτή. Πρέπει να ξέρεις πού απευθύνεται το e-shop σου και μάλιστα με ακρίβεια. Να γνωρίζεις τα δημογραφικά στοιχεία του κοινού σου και γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι χρειάζονται ή επιθυμούν το προϊόν σου. Η γνώση αυτή θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο επόμενό σου βήμα, στον τρόπο που θα επιλέξεις να προσελκύσεις κόσμο και να προωθήσεις το προϊόν σου.

    3. Αποφασίσεις πώς θα προσελκύσεις κόσμο.

      Οι τρόποι να δημιουργήσεις κίνηση προς την επιχείρησή σου είναι πραγματικά αμέτρητοι. Δεν είναι όμως όλοι το ίδιο αποδοτικοί σε όλες τις περιπτώσεις. Γι’ αυτό, έχοντας γνώση των παραπάνω πληροφοριών, θα πρέπει να αποφασίσεις από νωρίς, ποια θα είναι η δική σου στρατηγική. Αν το κοινό σου ψωνίζει ή κάνει έρευνα αγοράς κυρίως στα Social Media, ίσως πρέπει να κατευθυνθείς προς τα εκεί. Αν πάλι γνωρίζεις ότι προϊόντα σαν το δικό σου αγοράζονται κυρίως από marketplaces, μπορείς να αποφασίσεις να ενταχθείς σε κάποιο από αυτά. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή πρέπει να γίνει μετά από έρευνα και σκέψη και πριν το «άνοιγμά» σου στην αγορά.

    4. Επιλέξεις σωστούς συνεργάτες.

      Έχουμε ξαναπεί ότι το παν για ένα e-shop είναι οι σωστοί συνεργάτες. Πολύ απλά, χωρίς αυτούς, δεν μπορεί να λειτουργήσει! Λέγοντας συνεργάτες, το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτείς είναι η εταιρεία κούριερ που θα επιλέξεις. Παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην εμπειρία των καταναλωτών, από όσο μπορεί να φαντάζεσαι. Η τελική τους άποψη για την επιχείρηση σου εξαρτάται και από αυτή, γι’ αυτό η επιλογή σου πρέπει να γίνει σοφά. Αν θες να δεις τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής, διάβασε αυτό. Γενικότερα, προσπάθησε πάντως να εστιάσεις στον συνδυασμό ταχύτητας και ποιότητας.

    5. Σκεφτείς κάθε λεπτομέρεια.

      Πριν ξεκινήσεις την επιχείρησή σου, διαδικασίες όπως η συσκευασία μπορεί να σου φαίνονται λεπτομέρειες. Πίστεψέ μας, δεν είναι. Πρέπει να μεριμνήσεις για τα πάντα πριν ξεκινήσεις, κι αυτό είναι ένα από τα βασικά. Πρέπει να συνδυάσεις την αισθητική με την πρακτικότητα έχοντας πάντα στο μυαλό σου ότι τα προϊόντα σου θα μπουν σε ένα όχημα και θα μεταφερθούν! Επίσης, πρέπει να εγγυηθείς ότι θα φτάσουν στον προορισμό τους άθικτα και ταυτόχρονα χάρη στη συσκευασία τους θα προσελκύσουν το μάτι του πελάτη. Η «εξίσωση» αυτή δεν είναι εύκολη και σίγουρα δεν είναι… λεπτομέρεια για την επιχείρησή σου. Οπότε φρόντισε να τη λύσεις όσο είναι νωρίς. Εδώ, μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη σημασία και τα μυστικά της σωστής συσκευασίας για το e-commerce.

Αν πάλι, χρειάζεσαι περισσότερα tips, θα τα βρεις εδώ: https://blog.stoferno.gr/e-shop-tips-best-practices/

 

Κατηγορίες Άρθρου
Σχετικά Άρθρα

Η Stoferno.gr

E-Commerce Courier

Η 1η Courier νέας γενιάς στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην άριστη εξυπηρέτηση του online καταναλωτή, αξιοποιώντας τις in-house τεχνολογικές λύσεις.

NEWSLETTER
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ