Ας υποθέσουμε ότι έχεις ένα site το οποίο αργεί εκ των πραγμάτων να «φορτώσει». Όχι πολύ, 6-7 δευτερόλεπτα. Πόσους επισκέπτες πιστεύεις ότι θα έχανες σε αυτόν τον χρόνο;
Θα σου πούμε εμείς. Σύμφωνα με στοιχεία των LoadStorm και Econsultancy, 1 στους 4 επισκέπτες εγκαταλείπει μια ιστοσελίδα που κάνει πάνω από 4 δευτερόλεπτα να φορτώσει. Επίσης, το 64% δεν επιστρέφει ποτέ ξανά σε μια αργή ιστοσελίδα. Όταν, δε, μιλάμε για mobile χρήση, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες εγκαταλείπουν έναν ιστότοπο που χρειάζεται περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα για να φορτώσει.
Έχοντας πει αυτά, ας κάνουμε μια νέα υπόθεση: ότι το site σου είναι ένα e-shop. Άρα, οι επισκέπτες είναι δυνητικοί πελάτες. Τι προβλήματα πιστεύεις ότι θα σου δημιουργούσε το θέμα της ταχύτητας;
Χαμένοι πελάτες, χαμένα χρήματα
Οσο πιο πολύ αργεί να φορτώσει μια ιστοσελίδα, τόσο περισσότερο αυξάνεται το ποσοστό «εγκατάλειψης» αυτής (bounce rate). Το υψηλό bounce rate «λέει» στις μηχανές αναζήτησης ότι οι χρήστες δεν βρίσκουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας χρήσιμο. Οπότε, η κατάταξή της στις μηχανές, σταδιακά θα πέσει. Αυτό σημαίνει ότι όλο και λιγότεροι καταναλωτές θα μπορούν να τη βρουν στο διαδίκτυο, άρα όλο και λιγότεροι θα είναι οι υποψήφιοι πελάτες. Ειδικά αν οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις έχουν ταχύτερες ιστοσελίδες, το φαινόμενο αυτό θα είναι ακόμα πιο έντονο.
Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι όταν μιλάμε για ταχύτητα μιας ιστοσελίδας, ακόμα και το δευτερόλεπτο μετράει. Σύμφωνα με έρευνα, σελίδες που φορτώνουν μέσα σε δύο δευτερόλεπτα έχουν ένα μέσο ποσοστό εγκατάλειψης κοντά στο 9%. Από την άλλη, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 38% όταν μιλάμε για ιστοσελίδες που φορτώνουν σε 5 δευτερόλεπτα! Οι χρήστες έχουν ανάγκη από ιστοσελίδες που φορτώνουν ακόμα και σε ένα δευτερόλεπτο, για να νιώσουν ότι έχουν τον έλεγχο. Πάντως, ο χρόνος που θεωρείται ιδανικός για μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου είναι τα 2 δευτερόλεπτα.
Παράγοντες – κλειδιά
Αν έχεις φτάσει ως εδώ και αναρωτιέσαι τι μπορεί να επηρεάζει την απόδοση της ιστοσελίδας σου, έχουμε να σου πούμε ότι οι αιτίες ίσως είναι πολλές. Από τη σύνδεση στο Internet έως την εταιρεία web hosting που έχεις επιλέξει, όλα παίζουν ρόλο. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε επίσης ότι τυχόν plugins που χρησιμοποιείς, μεγάλα αρχεία εικόνων και βίντεο και «βαριά» αρχεία CSS and JavaScript, μπορούν να ρίξουν σημαντικά την ταχύτητα απόκρισης της ιστοσελίδας σου. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, είναι να αναζητήσεις τις αιτίες ειδικά για το site σου και να μειώσεις το χρόνο όσο περισσότερο μπορείς. Το κέρδος βρίσκεται μπροστά σου!