Ένα από τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ότι σαν χώρος δεν έχει σύνορα, ούτε άλλους γεωγραφικούς περιορισμούς. Ένας καταναλωτής από την Ελλάδα, μπορεί για παράδειγμα να πραγματοποιήσει μια αγορά από οπουδήποτε στον κόσμο, με μερικά μόνο «κλικ». Μάλιστα, έχει στη διάθεσή του χιλιάδες καταστήματα που μπορούν να τον εξυπηρετήσουν. Έχει, έτσι, και το περιθώριο να επιλέξει αυτό που τον συμφέρει και του ταιριάζει καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για έναν καταναλωτή από οποιαδήποτε άλλη χώρα – με μια μόνο διαφορά. Στην αναζήτησή του, ο καταναλωτής αυτός δεν θα συναντήσει καταστήματα από την Ελλάδα. Αυτό, γιατί παρόλο που έχουν την επιλογή, τα ελληνικά e-shops δεν «ανοίγονται» στο εξωτερικό. Αντιθέτως, η πλειοψηφία αυτών απευθύνεται σε αποκλειστικά ελληνικό κοινό.
Τεράστιος ο ανταγωνισμός
O ένας λόγος πίσω από αυτή την επικρατούσα κατάσταση σχετίζεται με τον ανταγωνισμό. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα για να αντιληφθεί κανείς ότι η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι τεράστια και ότι βιώνει μία από τις πιο ανθηρές περιόδους της. Οι «παίκτες» που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτή τη στιγμή είναι αμέτρητοι και πολλοί από αυτούς είναι πολύ δυνατοί. Από «παραδοσιακές» αλυσίδες λιανικής μέχρι κολοσσούς της τεχνολογίας και συνοικιακά μαγαζιά, όλοι έχουν πλέον ένα e-shop και δραστηριοποιούνται σε παραπάνω από μία χώρα – αγορά. Το να μπεις σε αυτήν την κούρσα λοιπόν δεν είναι απλό, ούτε πρέπει να γίνεται «ελαφρά τη καρδία». Χρειάζεται πολλή σκέψη, μελέτη της αγοράς, των προϊόντων που προσφέρεις και του ανταγωνισμού. Χρειάζεται επίσης ένα «γερό» budget – το οποίο είναι και το δεύτερο πιο δύσκολο μέρος αυτής της εξίσωσης.
«Βαρύ» το κόστος
Σκέψου ότι έχεις e-shop στην Ελλάδα και αποφασίζεις ότι θες να εξυπηρετήσεις πελάτες και στο εξωτερικό. Αυτόματα, μερικά από τα πράγματα που πρέπει να φροντίσεις είναι τα εξής:
- Να διαθέτεις και να συντηρείς το περιεχόμενο του e-shop σου σε δύο (τουλάχιστον) γλώσσες. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της PayPal, οι κορυφαίες ξένες αγορές, όπου πουλάνε οι Έλληνες έμποροι είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσεις που θα απευθυνθείς και να δράσεις αναλόγως.
- Να διαθέτεις προσωπικό με γνώση των ιδιαιτεροτήτων/ διαφορών του διεθνούς εμπορίου. Υπάρχουν διαφορές στους τρόπους πληρωμών, τα μεταφορικά αλλά και άλλα διαδικαστικά και οι υπάλληλοι του e-shop σου πρέπει να είναι έτοιμοι να επιλύσουν κάθε πρόβλημα που ενδεχομένως προκύψει.
- Να έχεις τη δυνατότητα να διαφημίσεις το κατάστημά σου και μάλιστα σε πολλά κανάλια/ μέσα, προκειμένου να αποφέρει καρπούς η επένδυσή σου. Το να απευθυνθείς στο κοινό μιας άλλης χώρας δεν είναι εύκολο και χρειάζεται στοχευμένη προσπάθεια.
- Να μπορείς να ανταπεξέλθεις στα αυξημένα φορολογικά και μεταφορικά κόστη που συνεπάγονται με τις αποστολές στο εξωτερικό. Πρόκειται για κόστη που είναι πολλές φορές πιο υψηλά στην Ελλάδα, από ό,τι σε άλλες χώρες.
Όλα τα παραπάνω, απαιτούν, φυσικά, χρήματα, και μάλιστα αρκετά, προκειμένου το εκάστοτε e-shop να μπορέσει να χτίσει μια αξιοπρεπή παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη του e-commerce. Ακούγονται πολλά; Είναι. Γι’ αυτό, πολλά e-shops στην Ελλάδα καταλήγουν να απευθύνονται σε αποκλειστικά ελληνικό κοινό. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και μεγάλες αλυσίδες αποφεύγουν το ρίσκο.
Υπάρχουν λύσεις;
Με στόχο να παρακάμψουν μερικά από τα παραπάνω εμπόδια, υπάρχουν e-shops που είτε μετακυλίουν τα αυξημένα κόστη (ή μέρος τους) στον πελάτη, είτε «κόβουν δρόμο» ανοίγοντας αποθήκες-κέντρα διανομής σε τρίτες (φθηνότερες) χώρες. Επίσης, υπάρχουν επιχειρήσεις που επιλέγουν πολλούς διαφορετικούς συνεργάτες για τις μεταφορές – ανά περίπτωση και κόστος – και συνεργάζονται με διεθνείς ψηφιακές τράπεζες για να αποφύγουν μερικά από τα έξτρα τραπεζικά κόστη (και τις καθυστερήσεις).
Όλα αυτά βέβαια αποτελούν όπως είπαμε «παρακάμψεις». Έτσι, πολλές φορές δημιουργούν εμπόδια ή προβλήματα στη σχέση με τον πελάτη, όπως καθυστερήσεις παράδοσης ή δυσκολία στις επιστροφές χρημάτων και προϊόντων. Όπως «μαρτυρούν» πολλά e-shops, αυτό που χρειάζεται στην πραγματικότητα είναι η δημιουργία εξειδικευμένων λύσεων για αυτόν τον σκοπό. Χρειάζονται λύσεις που θα δώσουν ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις. Λύσεις, που θα αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους και θα καταστήσουν το “άνοιγμα” στο εξωτερικό μια συμφέρουσα επιλογή. Αν δεν ληφθούν τέτοια μέτρα, είναι αδύνατον οι ελληνικές ηλεκτρονικές επιχειρήσεις να κοιτάξουν νέες αγορές, εξηγούν.