Courier, Technology & E-Commerce

Quick Commerce: Mπορεί να προσαρμοστεί στο ελληνικό Retail;

Γυναίκα χαμογελά κρατώντας πακέτο

Καθώς το e-commerce εξελίσσεται και ακμάζει σε όλο τον κόσμο, νέες τάσεις γεννιούνται συνεχώς. Πρόκειται για τάσεις που δημιουργούνται από τις εκάστοτε συνθήκες (βλέπε πανδημία ή νέες τεχνολογίες). Τάσεις, που αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να «τρέξουν» να προσαρμοστούν για να μη μείνουν πίσω. Μια εξ αυτών είναι και το Quick Commerce ή αλλιώς Q-Commerce, το οποίο καλούνται να «αγκαλιάσουν» σήμερα οι επιχειρήσεις του retail, προσφέροντας αυτό που ο πελάτης θέλει περισσότερο: ταχύτατη παράδοση. 

Τι είναι το Q-Commerce

Το Quick Commerce είναι ένας συνδυασμός του «παραδοσιακού e-commerce» και του on-demand, last-mile delivery. Μια επιχείρηση που έχει πετύχει αυτόν τον συνδυασμό, συνήθως πραγματοποιεί διανομές σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (2 ώρες ή και λιγότερο). Γίνεται, έτσι, η αγαπημένη επιλογή του πελάτη για αγορές τελευταίας στιγμής. 

Λέγοντας αγορές, πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν από προϊόντα σούπερ μάρκετ έως είδη δώρων, καθώς κάθε επιχείρηση του retail μπορεί να ακολουθήσει την τάση του Q-Commerce, με ίδια μέσα ή με τη βοήθεια κάποιου συνεργάτη (π.χ. κούριερ ή delivery app).

Σε ποιους απευθύνεται

Στοιχεία της Global Data δείχνουν ότι οι βασικοί λόγοι που το συγκεκριμένο είδος εμπορίου ανθίζει είναι πέντε:

  1. ο πολυάσχολος τρόπος ζωής που επικρατεί σήμερα
  2. η αστικοποίηση
  3. τα μικρότερα νοικοκυριά
  4. η πανδημία και
  5. η γήρανση του πληθυσμού

Με λίγα λόγια, το Q-Commerce οδηγείται από την εξέλιξη της κοινωνίας και αφορά λίγο – πολύ όλους μας. Είτε είσαι νέος, ζεις στην πόλη και τρέχεις από δουλειά σε δουλειά είτε έχεις μόλις φτιάξει δική σου οικογένεια και δεν προλαβαίνεις να μετράς υποχρεώσεις, το Q-Commerce πιθανότατα θα σε εξυπηρετήσει. Το ίδιο και αν είσαι μεγαλύτερος και φοβάσαι, για παράδειγμα, την έκθεση σε πολύ κόσμο, λόγω κορωνοϊού.

Αν πάλι έχεις επιχείρηση λιανικής, μάλλον έχεις καταλάβει σε πόσο μεγάλο κοινό μπορείς να απευθυνθείς με μια τέτοια υπηρεσία. Και, πρόσεξε: δεν έχει τόση σημασία τι επιχείρηση έχεις, ούτε να παρέχεις απαραίτητα είδη ανάγκης. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν βιάζεται μόνο να αποκτήσει ένα υλικό που του λείπει για να μαγειρέψει, για παράδειγμα. Αντίθετα, βιάζεται να πάρει ένα δώρο, βιάζεται να λάβει ένα ρούχο που χρειάζεται για μια συνέντευξη για δουλειά κ.ο.κ.

Άρα, το Q-Commerce απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις της λιανικής και παρακάτω θα δούμε πώς μπορεί να εφαρμοστεί.

Quick Commerce στην Ελλάδα: Γίνεται;

Για να προσφέρει μια εταιρεία δυνατότητες Quick Commerce συνήθως απαιτείται μια μεγάλη επένδυση. Αυτό γιατί προϋποτίθεται η ύπαρξη πολλών τοπικών αποθηκών (dark stores) που θα διασφαλίζουν τις γρήγορες παραδόσεις, καθώς και η δυνατότητα διανομής σε κάθε γειτονιά όπου υπάρχει παρουσία. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, αυτοί που μπορούν να προσφέρουν μια τέτοια υπηρεσία στα πρότυπα του εξωτερικού, είναι συνήθως οι μεγάλοι όμιλοι.

Οι μικρότερες επιχειρήσεις όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Αντιθέτως, με τη βοήθεια ενός συνεργάτη, μπορούν να προσφέρουν ταχύτατες υπηρεσίες delivery και όχι μόνο να ικανοποιήσουν αλλά ακόμα και να πολλαπλασιάσουν το κοινό της. Ας δούμε πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μέσω της Stoferno.gr. Ως συνεργάτης δεκάδων ηλεκτρονικών καταστημάτων, η εταιρεία υπόσχεται παραδόσεις στους μικρότερους χρόνους της αγοράς, με ακρίβεια. 

Πιο αναλυτικά, η Stoferno.gr μπορεί να προσφέρει σε ένα e-shop τη δυνατότητα αυθημερόν παράδοσης με ακριβή προσδιορισμό της ώρας που θα «φτάσει» η παραγγελία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις προηγμένες τεχνολογικά λύσεις που παρέχει (πχ. Real-time Tracking), την καθιστούν νούμερο 1 επιλογή για καταστήματα κάθε είδους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του online retail. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στους συνεργάτες της περιλαμβάνονται από καταστήματα τεχνολογικών προϊόντων έως φαρμακεία και βιβλιοπωλεία! 

Αυτό από μόνο του δείχνει τόσο την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει όσο και τη γενικότερη ζήτηση που υπάρχει για γρήγορες παραδόσεις.  

Γιατί να πεις «ναι»;

Αν έχεις ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι λογικό να αναρωτιέσαι αν μια τέτοια υπηρεσία αξίζει τον «κόπο». Πριν αποφασίσεις, μερικά πράγματα που αξίζει να λάβεις υπόψιν είναι τα εξής:

  1. Μια τέτοια παροχή σου προσφέρει ένα «ατού» σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η πλειοψηφία του e-commerce στη χώρα μας δεν παρέχει Same Day Delivery, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν παρέχουν ούτε Next Day Delivery. Αυτό, λοιπόν, μπορεί να είναι κάτι που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις. Plus: Οι καταναλωτές είναι πιο εύκολο να δοκιμάσουν ένα νέο προϊόν ή κατάστημα όταν τους προσφέρει κάτι που θέλουν, τη στιγμή που το θέλουν. 
  2. Με το Q-Commerce μπορείς να αυξήσεις τα περιθώρια κέρδους σου. Έρευνα της Deloitte έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 50% των καταναλωτών ξόδεψε παραπάνω χρήματα για να λάβει κάτι που χρειαζόταν, πιο άμεσα και άνετα.  Επίσης, στοιχεία δείχνουν ότι τέτοιου είδους υπηρεσίες έχουν απήχηση στα πιο ευκατάστατα κοινωνικά στρώματα, που ενδιαφέρονται για την άνεση και την ποιότητα πιο πολύ από την τιμή. Τα δύο αυτά δεδομένα αποδεικνύουν ότι το Q-Commerce αποτελεί ενδεχομένως ευκαιρία για την αύξηση των κερδών μιας επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου.
  3. Το γρήγορο delivery μπορεί να κάνει το κοινό σου πιο πιστό. Παρέχοντας μια υπηρεσία Q-Commerce αναβαθμίζεις σημαντικά το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχεις. Έτσι, εκτός από νέους πελάτες, μπορείς να εξασφαλίσεις ότι το υπάρχον κοινό σου θα παραμείνει πιστό. Γιατί, αν το καλοσκεφτείς, ποιος μπορεί να δυσαρεστηθεί από μια παράδοση που ολοκληρώνεται σε λίγες μόλις ώρες;

 

Κατηγορίες Άρθρου
Σχετικά Άρθρα

Η Stoferno.gr

E-Commerce Courier

Η 1η Courier νέας γενιάς στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην άριστη εξυπηρέτηση του online καταναλωτή, αξιοποιώντας τις in-house τεχνολογικές λύσεις.

NEWSLETTER
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ