Όπως όλοι τομείς μιας οικονομίας, το εμπόριο εξελίσσεται με βάση την εξέλιξη της ίδιας της κοινωνίας και των ανθρώπων – καταναλωτών. Εξελίσσεται για να ταυτιστεί με τις νέες τους συνήθειες και να απαντήσει στις νέες τους ανάγκες. Με λίγα λόγια, για να βρει ένα τρόπο να χωρέσει στις ζωές τους.
Κάπως έτσι, με αφορμή τη διάδοση του internet και την είσοδο των πρώτων υπολογιστών σε σπίτια, ξεκίνησε στις αρχές του 1990 το ηλεκτρονικό εμπόριο. Με τον ίδιο τρόπο, αλλά με αφορμή την διαρκώς αυξανόμενη χρήση των κινητών συσκευών, αναπτύσσεται σήμερα και διαδίδεται ραγδαία σε όλον τον κόσμο, το Mobile Commerce (m-commerce).
Τι είναι το Mobile Commerce
Τυπικά, ως Mobile Commerce ορίζονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω ασύρματων τεχνολογικών συσκευών, όπως τα κινητά και τα tablets. Σύμφωνα με την Investopedia, συναλλαγές στο m-commerce θεωρούνται η αγοραπωλησία προϊόντων, η ηλεκτρονική τραπεζική και η πληρωμή λογαριασμών.
Μόνο το πρώτο σκέλος, δηλαδή το εμπόριο, αποτελούσε το 2019 πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού e-commerce– ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό του 2015. Σύμφωνα με το E- Commerce Times, φέτος, το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέβει στο 54% και να αγγίξει, όπως αναφέρει το Statista, τα 3,56 τρισ. δολάρια.
Γιατί αφορά κάθε επιχείρηση λιανικής
Τα ποσοστά που αναφέρονται παραπάνω αποτελούν από μόνα τους ένα λόγο για να στραφεί μια επιχείρηση λιανικής στο Mobile Commerce. Δεν είναι όμως ο μόνος λόγος.
Το m-commerce θεωρείται το μέλλον του λιανεμπορίου γιατί μια σειρά πολλών παραγόντων οδηγεί εκεί. Οι παράγοντες αυτοί είναι:
-
H προσκόλληση όλων μας στις κινητές συσκευές
Σήμερα, ο μέσος χρήστης σπαταλά περίπου 3 ώρες και 15 λεπτά ημερησίως στο κινητό του. Μάλιστα, δείχνει να το προτιμά σε σχέση με τον υπολογιστή του. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι οι περισσότερες mobile αγορές γίνονται από το σπίτι ή τη δουλειά. Άρα, ο χρήστης δεν αγοράζει μέσω κινητού γιατί είναι μακριά από τον υπολογιστή του. Αντιθέτως, προτιμά το κινητό του γιατί το έχει συνεχώς στο χέρι του και του φαίνεται πιο βολικό!
-
Η άνθιση των Social Media
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι οι πλατφόρμες με τους περισσότερους επισκέπτες στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, αποτελούν έναν «διαφημιστικό παράδεισο», λειτουργώντας πολλές φορές ως «δόλωμα» για online αγορές. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι τα Social Media χρησιμοποιούνται κυρίως κόρον από κινητά και tablets, είναι ένας σοβαρός λόγος να ασχοληθεί μια επιχείρηση με το m-commerce.
-
Η αγοραστική δύναμη των Millennials και των Gen Zs
Οι γενιές που γεννήθηκαν από το 1981 και μετά κατέχουν σήμερα τη μεγαλύτερη αγοραστική δυναμη. Γι’ αυτό το λόγο, αποτελούν τις περισσότερες φορές το κοινό-στόχο των επιχειρήσεων λιανικής. Μόνο η Gen Z ξοδεύει περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ ετησίως! Και ενώ οι Millennials ξοδεύουν περίπου… 72 φορές το ποσό αυτό, η Gen Z έχει τεράστια επιρροή στις αγορές ενός νοικοκυριού. Το σημείο- “κλειδί” εδώ είναι ότι η συγκεκριμένη γενιά μπορεί να ξοδέψει ακόμα και 9 ώρες καθημερινά μπροστά από το κινητό της. Καθίσταται έτσι ένα εξαιρετικά δυναμικό target group για πωλήσεις και ένα κίνητρο να αναπτύξει μια επιχείρηση τα mobile εργαλεία της.
Πώς θα αξιοποιήσω τη δύναμη του Mobile Commerce;
«Γκουγκλάροντας» την παραπάνω ερώτηση, θα βρεις πολλές και διαφορετικές απαντήσεις. Τόσες που μπορούν να σε μπερδέψουν αν ξεκινάς τώρα.
Γι’ αυτό, θα σου δώσουμε παρακάτω τα πιο βασικά tips που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, κάνοντας τα πρώτα σου βήματα στο m-commerce. Πάρε χαρτί και μολύβι!
- Μην προσπαθήσεις να μεταφέρεις την desktop εκδοχή του e-shop σου σε mobile περιβάλλον. Η mobile έκδοση απαιτεί διαφορετικό σχεδιασμό. Μεταξύ άλλων, το design θα πρέπει να επιτρέπει την εύκολη περιήγηση και καταχώρηση δεδομένων.
- Βελτιστοποίησε τη δυνατότητα αναζήτησης και βάλε ξεκάθαρες περιγραφές στα προϊόντα σου. Ο πελάτης δεν θα αφιερώσει πολύ χρόνο στο e-shop σου για να βρει αυτό που θέλει. Οπότε, φρόντισε να τα καταφέρει γρήγορα.
- Απόφυγε τα pop-ups και τις υπερβολικές διαφημίσεις. Η μικρή οθόνη του κινητού δεν έχει χώρο για πολλά αναδυόμενα παράθυρα και ο χρήστης ίσως δεν έχει την υπομονή που θα είχε να τα κλείσει με το ποντίκι του.
- Απλοποίησε τη διαδικασία πληρωμής. Βάλε όσο το δυνατόν λιγότερα πεδία προς συμπλήρωση και πρόσθεσε δημοφιλείς μεθόδους πληρωμής. Αν κάποιος μπορεί να πληρώσει εύκολα με το digital wallet το οποίο χρησιμοποιεί, είναι πολύ πιο πιθανό να προχωρήσει σε μια αγορά
- Αξιοποίησε τα social media. Φρόντισε να έχεις ενεργή παρουσία στα Social Media, να αναδεικνύεις τα προϊόντα σου και να δημιουργείς αλληλεπίδραση με το κοινό σου. Ένα μόνο post μπορεί να σου φέρει εκατοντάδες υποψήφιους πελάτες. Γι’ αυτό πειραματίσου και βρες τι προσελκύει το κοινό σου.