Courier, Technology & E-Commerce

Εγκαταλελειμμένα καλάθια: Τελικά τι φταίει;

Καρότσι με προϊόντα μπροστά σε υπολογιστήθια Αγορών

Σίγουρα ως καταναλωτής έχει τύχει να μπεις σε ένα e-shop, να «γεμίσεις» το καλάθι σου και εν τέλει να το αφήσεις…εκεί. Δηλαδή, να μην προχωρήσεις ποτέ στην ολοκλήρωση της παραγγελίας σου, γιατί πιθανότατα κάτι σε έκανε να βγεις από το κατάστημα.  Η σκηνή αυτή είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα εγκαταλελειμμένα καλάθια αποτελούν επίσης ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα e-shops. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνα του Baymard Institute, το 69,57% των online καλαθιών αγορών σήμερα εγκαταλείπονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τους 100 πιθανούς πελάτες, οι 70 φεύγουν χωρίς καμία αγορά. Το ποσοστό αυτό, το οποίο αφορά αγορές από desktops, είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ωστόσο τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν μιλάμε για αγορές από κινητό ή tablet. Εκεί, το ποσοστό «εγκατάλειψης» ανεβαίνει στο 85,65% και 80,74% αντίστοιχα. 

Όλα οδηγούν… στις διανομές

Οι λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι πολλοί. Σίγουρα θα μάθεις μερικούς εδώ, διαβάζοντας τα πιο συχνά παράπονα ενός e-καταναλωτή. Από αυτά, ξεχωρίζει μια κοινή και επαναλαμβανόμενη αιτία για την οποία οι καταναλωτές εγκαταλείπουν το καλάθι τους την τελευταία στιγμή. Πρόκειται για το delivery. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η Cartloop, για το 73,6% των καταναλωτών, το delivery αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι της συνολικής εμπειρίας μιας αγοράς. Το 49% δηλώνει επίσης ότι η δυνατότητα αυθημερόν παράδοσης αποτελεί ίσως το κορυφαίο κίνητρο αγοράς από ένα e-shop!

Όσον αφορά τα προβλήματα που συναντούν, το 19% των καταναλωτών αναφέρει ότι εγκαταλείπει το καλάθι του λόγω αργής προβλεπόμενης παράδοσης. Σύμφωνα με έρευνα της Sendcloud, ο καταναλωτής δεν περιμένει πλέον πάνω από 4,4 ημέρες για μια standard παράδοση. Επομένως είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψει μια δυνητική αγορά όταν δεν του προσφέρεται κάτι καλύτερο.

Εγκαταλελειμμένα καλάθια, τέλος!

Βλέπουμε λοιπόν ότι το ζήτημα της παράδοσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά για ένα e-shop. Αν αυτό θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις του πρέπει να προσφέρει πάνω από όλα διαφάνεια, να αναφέρει αναλυτικά τις μεθόδους παράδοσεις και το κόστος τους και να φροντίζει να μειώνει το τελευταίο όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι επίσης καλό, να προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν παράδοσης ως «επιβράβευση» για πιο μεγάλες αγορές και να μη σκέφτεται το κόστος! Είναι σίγουρο ότι αυτή η μικρή «παραχώρηση» θα γυρίσει υπέρ της επιχείρησης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η συγκεκριμένη πρακτική υιοθετείται από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά καταστήματα στον κόσμο.

Τέλος, είναι απαραίτητο για κάθε e-shop να παρέχει στους πελάτες του τις πιο σύγχρονες μορφές delivery, κρατώντας τους ικανοποιημένους μέχρι τη στιγμή που θα λάβουν την παραγγελία τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρέχει δυνατότητα άμεσης παράδοσης (την επόμενη ή και την ίδια ημέρα). Επίσης, να προσφέρει δυνατότητα παρακολούθησης της παραγγελίας σε κάθε στάδιο της πορείας της. Μην ξεχνάμε ότι το Same/Next Day Delivery και το Real-time Tracking είναι δύο από τις πιο «καυτές» τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, είναι και δύο από τα πιο συνήθη αιτήματα των καταναλωτών. Τον Αύγουστο, 1 στους 3 εμπόρους δήλωνε σε έρευνα της Bringg ότι σχεδιάζει να εισάγει υπηρεσίες αυθημερόν παράδοσης του επόμενους 6-12 μήνες. Την ίδια ώρα, το 24,6% των online καταναλωτών δήλωνε ότι θα επέστρεφε πιο εύκολα σε ένα κατάστημα που προσέφερε live πληροφόρηση για την πορεία της παραγγελίας του.

Εσύ ακόμα το σκέφτεσαι; Δες πώς το Stoferno.gr μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό και να αυξήσεις τις πωλήσεις σου. Επικοινώνησε με έναν εκπρόσωπο εδώ

 

Κατηγορίες Άρθρου
Σχετικά Άρθρα

Η Stoferno.gr

E-Commerce Courier

Η 1η Courier νέας γενιάς στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην άριστη εξυπηρέτηση του online καταναλωτή, αξιοποιώντας τις in-house τεχνολογικές λύσεις.

NEWSLETTER
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ