Η αγορά των Courier έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια ραγδαίες αλλαγές που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην τεχνολογία. Η εξέλιξή της επιταχύνθηκε ακόμα περισσότερο από την πανδημία, καθώς τέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ωστόσο δεν αναμένεται να σταματήσει ούτε και να επιβραθυνθεί τα επόμενα χρόνια. Αντιθέτως, είναι σίγουρο ότι όσο η τεχνολογία κάνει άλματα, ο κλάδος των ταχυμεταφορών θα βελτιώνεται και όλες οι διαδικασίες του θα γίνονται πιο εύκολες και ταυτόχρονα πιο αποδοτικές, για επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Είναι πιθανό έτσι, μέσα στην επόμενη δεκαετία, η εν λόγω αγορά να μη θυμίζει σε τίποτα αυτή που ξέρουμε σήμερα. Μερικές από τις τεχνολογίες που αναμένεται να ενσωματώσει θα αφορούν τις μεταφορές, τη διαλογή αλλά και τη διαχείριση των διανομών, και θα μετασχηματίζουν όλη την αλυσίδα των ταχυμεταφορών, ανεβάζοντας την αξία της στα 438,38 δισ. δολάρια, μέχρι το 2030.
Ας δούμε τους πρωταγωνιστές αυτής της νέας εποχής:
1.Drones και αυτόνομα οχήματα
Τα drones και τα αυτόνομα οχήματα αναμένεται να αποτελέσουν βασικά μέσα courier τα επόμενα χρόνια. Ήδη στο εξωτερικό, εταιρείες έχουν θέσει σε λειτουργία – πιλοτικά και μη – υπηρεσίες παράδοσης που περιλαμβάνουν μη επανδρωμένα οχήματα. Η Amazon για παράδειγμα έχει λάβει άδεια για περιορισμένη χρήση drones σε περιοχές των ΗΠΑ. Επίσης, η σουηδική startup Einride (παρόλο που δεν ανήκει στον κλάδο των courier) πραγματοποιεί μεταφορές για λογαριασμό μεγάλων πελατών με τα αυτόνομα ηλεκτρικά φορτηγά της από το 2019. Όσο περνάνε τα χρόνια, με την τεχνολογία στο πεδίο αυτό να εξελίσσεται (αλλά και το ρυθμιστικό πλαίσιο να ανανεώνεται) αναμένεται να δούμε όλο και περισσότερα τέτοια παραδείγματα γύρω μας.
2. Biometrics
Τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται σταδιακά από εταιρείες courier στο εξωτερικό, λύσεις που αξιοποιούν τα βιομετρικά δεδομένα. Λύσεις που επιτρέπουν για παράδειγμα στον πελάτη να επιβεβαιώσει ότι έλαβε την παραγγελία του, χρησιμοποιώντας το… πρόσωπό του. Πώς; Mε τον ίδιο τρόπο που ξεκλειδώνει το κινητό του. Οι λύσεις αυτές, αρχικά διασφαλίζουν μια απόσταση ασφαλείας μεταξύ διανομέα και παραλήπτη (πράγμα σημαντικό εν καιρώ πανδημίας). Επίσης, μειώνουν τις περιπτώσεις απάτης ή μη παραλαβής παραγγελιών. Μπορούν να εγγυηθούν έτσι την εξυπηρέτηση του πελάτη και να βοηθήσουν την εταιρεία να λύσει τυχόν προβλήματα, γλιτώνοντας κόπο και χρήματα. Δεδομένου ότι τα βιομετρικά δεδομένα χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλούς κλάδους – από τράπεζες μέχρι μέσα μαζικής μεταφοράς και σχολεία – είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα δούμε να υιοθετούνται ευρέως και από εταιρείες courier.
3. Big Data
Είναι απίστευτο το πώς τα «Μεγάλα Δεδομένα» (Big Data) μπορούν να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια την αγορά των Courier και των Logistics. Η αξιοποίηση του τεράστιου όγκου πληροφοριών που «κυκλοφορεί» στο διαδίκτυο, μπορεί να βελτιώσει ραγδαία τη διαχείριση αποθηκών. Ταυτόχρονα μπορεί να κάνει πιο αποδοτικό το λεγόμενο last-mile delivery, να βελτιώσει την εμπειρία του καταναλωτή και να εγγυηθεί την ασφάλεια των μεταφερόμενων αγαθών. Όλα αυτά μπορούν με τη σειρά τους να δημιουργήσουν πολλαπλά οφέλη για μια επιχείρηση. Έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα έξοδα της, να τη βοηθήσουν να αποφύγει λάθη και απροσδόκητα συμβάντα, και να αυξήσει την ικανοποίηση των πελατών της όσο ποτέ. Σήμερα, δεν αξιοποιούν όλες οι εταιρείες courier και logistics τη δύναμη των big data. Διαβάζοντας τα παραπάνω όμως, δεν είστε σίγουροι ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει;
4. Ρομπότ
Σίγουρα έχετε δει κάπου στο διαδίκτυο, μικρά ρομπότ να «εργάζονται» εντατικά σε αποθήκες και κέντρα διαλογής. Ετοιμαστείτε να δείτε και στην πόρτα σας. Ήδη στο εξωτερικό έχουν τεθεί σε λειτουργία ρομπότ-delivery που κινούνται κυρίως σε πανεπιστημιουπόλεις. Παραδίδουν συνήθως μικρο-παραγγελίες που περιλαμβάνουν φαγητό. Τα ρομπότ αυτά εξελίσσονται και βελτιώνονται διαρκώς με τη χρήση. Έτσι, είναι δεδομένο ότι σταδιακά θα βγουν εκτός campus, θα μπορούν να εκτελούν μεγαλύτερα δρομολόγια και να μεταφέρουν μεγαλύτερα φορτία. Όπως και στην περίπτωση των drones, είναι θέμα (μάλλον αρκετού) χρόνου και σχετικών κανονισμών, να τα δούμε να φτάνουν στο σπίτι μας.
5. Internet of Things
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) είναι μία ακόμα τεχνολογία που αναμένεται να υιοθετηθεί μαζικά τα επόμενα χρόνια. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να υποστηρίξει τον έλεγχο και τον προγραμματισμό ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Συγκεκριμένα, μπορεί να βελτιώσει όλα της τα στάδια, από την παραλαβή έως τη διαλογή και την παράδοση. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι με τη βοήθεια του IoT, μπορεί να καταγραφεί η θερμοκρασία ευαίσθητων προϊόντων κατά τη μεταφορά τους ή να γίνει έλεγχος ταυτότητας στην πόρτα ενός πελάτη. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η χρήση της τεχνολογίας στις μεταφορές και τα logistics αναμένεται να αυξηθεί κατά 12,4% έως το 2026 με κεφαλαιοποίηση που θα αγγίξει τα 63,7 δισ. δολάρια.
Με πληροφορίες από: